EG Eemnes

VIPkids voor thuis

VIPkids op zondag is natuurlijk maar een klein gedeelte van de week. Verreweg de meeste tijd brengen de kids op school en thuis door. Daarom proberen we zo nu en dan praktische of leuke tips mee te geven die passen bij het thema of onderwerp.

aflevering 3. De soep van Jacob

Jacob wist de zegen van Isaak - en daarmee de erfenis en belofte van God - te 'stelen' van Esau. Dat deed hij met een kommetje soep!

Hier vind je het recept voor deze superlekkere soep. Wil je dit verhaal zelf nalezen, zoek dan Genesis 25 en 26 maar eens op!

Aflevering 2. Adventstijd

30 nov 2014. De liedjes, de lampjes en versieringen, de tijd met elkaar; de periode voor kerst is altijd superspeciaal. In deze 'VIPkids voor thuis' geven we een paar leuke tips om samen met kids toe te leven naar misschien wel het gezelligste feest van het jaar: kerst! We geven praktische tips en leuke ideeën om het beste uit de kerst te halen en om gelegenheden te creëren om het over die mooie boodschap te hebben.

 • Jingle all the way! Om écht in de stemming te komen én ideaal voor bij het versieren van de boom of hun eigen kamer, het spelen en knutselen of als achtergrondmuziek bij het eten: de VIPkids Youtube afspeellijsten! We hebben een afspeellijst voor de VIPkids, de VIPkids mini's en voor de ouders. De lijsten zijn gevuld met gave uitvoeringen van traditionele liederen maar ook nummers die de meesten nog niet zullen kennen. Met diverse apps voor Windows of je mobiele telefoon zijn ze ook als MP3 te downloaden.
 • Waarom kerst? Er zijn talloze boeken over kerst. Boeken met puzzelstukjes, boeken met luikjes, prentenboeken en echte (voor)leesboeken. Een van de nieuwste en misschien wel een van de leukste is de 'waarom kerst?' van dit jaar. Volledig uitgebeeld met lego-poppetjes vertelt het het kerstverhaal op een hele leuke manier. Het boek is online te bestellen bij diverse sites maar te reserveren en voor 2,50 te kopen bij de Echo in Huizen, waar ze nog veel meer leuke kerstcadeaus hebben. Het mag dan wel in lego zijn, het is zeker ook leuk voor meisjes!
 • 'Aftelverhaal' In de 25 dagen van advent iedere dag een beetje dichter bij kerst? Gebruik dan het VIPkids advent aftelverhaal; iedere dag één of twee zinnen vertelt uiteindelijk het hele kerstverhaal volgens Lucas. Leuk voor bij de adventskalender (als je geen VIPkids adventskalender hebt) of iedere dag bij het avondeten. (zie de pdf onder aan deze aflevering)
 • Brand los! Advent is onlosmakelijk verbonden met 4 kaarsen. Iedere adventzondag (dus 30 nov, 7 dec, 14 dec en 21 dec) mag er een kaars aan. Kinderen houden van de spanning die hoort bij 'dat speciale moment' dat er (eindelijk) weer een kaars aan mag. Als je het op een veilige manier kan doen dan is het leuk om 4 dikke kaarsen te nemen die je de hele zondag(middag) kan laten branden zonder dat ze meteen helemaal op zijn. Als je besluit om de adventskaarsen wat korter te branden neem dan dunne kaarsen (kaarsen die 8-12 uur brandtijd hebben) zo zie je na de 4e week duidelijk verschil tussen de eerste en de laatste kaars zonder dat de eerste al op is. Een aantal ideetjes voor bij de adventskaarsen:
  • Maak samen met je kind(eren) een mooie plek voor de adventskaarsen. Echt ouderwets is de adventskrans maar het is ook leuk om een kaarsenblok - boor met een speedboor 4 gaten in een stuk (oud) hout - te maken, om 4 (gelijke) kandelaars te versieren of om deze landelijke variant te maken. Veel plezier!
  • Herhaal de 'aftelverhaal-teksten' van de afgelopen dagen zodat ze wat meer een verhaal vormen of lees een kerstboek na het aansteken van een kaars. Supergezellig!
  • En natuurlijk: zet er een van de VIPkids Youtube afspeellijsten bij aan.
 • Licht in de wereld. Jezus kwam voor ons naar de aarde. Zo kon hij ons het goede voorbeeld geven en uiteindelijk onze zonden op zich nemen. Hij wordt ook wel het licht van de wereld genoemd en Jezus heeft ons opgedragen dat licht te verspreiden; om onze liefde aan anderen te laten zien. En dat kan op tienduizenden manieren en kan heel klein zijn. Sneeuwschuiven voor de oude alleenstaande buurvrouw, een kaartje voor een ziek klasgenootje, of.... ideeen genoeg! Hoe kan jij een stukje van Jezus laten zien aan de mensen om je heen? Hoe dan ook: we wensen jullie een hele fijne kersttijd toe!

 

Aflevering 1. Bijbel lezen

6 okt 2014 - De spannende en mooie verhalen over Noach, Mozes en Abraham kennen we bijna allemaal wel. Maar het is helemaal supermooi om de verhalen van Jezus te leren kennen. Zo kunnen we Jezus zelf leren kennen en ontdekken dat Hij er voor ons wil zijn. Als ze dát ontdekken in de bijbel dan kunnen ze daar hun hele leven mee vooruit. Het is niet altijd makkelijk om aan bijbellezen toe te komen of kids daar enthousiast voor te krijgen. Een paar tips op een rij:

 • Een bijbel die bij je past. Er zijn bijbels in alle soorten en maten. Zeker voor de basisschoolleeftijden is er veel variatie die voor iedere leeftijd afzonderlijk goed past. Proberen daarom samen een bijbel te vinden die aanspreekt.
 • Dahaaaag bijbel. Naast bijbels zijn er minstens zoveel verschillende dagboeken te krijgen, ook deze weer voor iedere verschillende leeftijd en vaak ook voor jongens en meisjes apart. De dagboeken vertellen vaak een kort stuk uit de bijbel met daarnaast een korte uitleg. Ideaal. En al helemaal als je als kind je favoriete hebt uitgezocht!
 • Vragen staat vrij. Vertellen en luisteren is één, maar het snappen en toepassen is twee. Het vooraf en/of achteraf stellen van vragen met betrekking hetgeen je gaat lezen helpt enorm!
 • Een mooi moment. Ieder kind is anders en ieder gezin is anders. Wat bij de een spitstijd is, is bij de ander een rustig moment. Kies een goed moment uit om met elkaar te lezen. Het is leuk om er een traditietje van te maken, iets waar de kinderen naar uitkijken.
 • Een liedje erbij. Er zijn superveel leuke kinderliedjes over bijbelverhalen en over Jezus' liefde voor ons. Misschien kennen jullie de Elly en Rikkert liedjes wel; die zijn harstikke waar, zingen makkelijk mee en er is er altijd wel een die past bij het verhaal dat je verteld!
 • Sticky notes. Je kinderen zelf laten lezen kan ook. Plak eens een 'boodschap' op een post-it in de bijbel. Een boodschap speciaal voor het kind en/of passend bij het verhaal. Reken maar dat ze meer willen ontdekken.